Uncategorized

En kort historie om alfer

Når de fleste mennesker tænker på nisser, tænker de på julemandens hjælpere på Nordpolen. Men sandheden er, at nisser har eksisteret i meget længere tid end det! Faktisk har nisser en lang og rig historie, der går flere hundrede år tilbage i tiden. Her er en kort oversigt over, hvor nisser kommer fra, og hvordan de blev forbundet med julen.

Nisser stammer oprindeligt fra den germanske mytologi. De blev første gang nævnt i gamle engelske tekster fra 800-tallet. I disse tidlige tekster blev alferne beskrevet som overnaturlige væsener, der kunne skifte form og var dygtige til magi. Med tiden ændrede billedet af nisser sig, og de blev opfattet som mere menneskelignende væsener. I 1500-tallet blev alferne almindeligvis fremstillet som små, barnlige væsener med spidse ører. Det var omkring denne tid, at nisser begyndte at blive forbundet med julen.

Et af de første eksempler på nisser, der blev forbundet med julen, var i digtet “A Visit From St. Nicholas” fra 1823 af Clement Clarke Moore. I digtet nævner Moore “otte små rensdyr” og “en miniature slæde” Disse billeder var med til at styrke billedet af nisser som små væsner, der levede i kolde klimaer. I 1856 gjorde Thomas Nasts illustrationer til Moores digt billedet af julemandens værksted på Nordpolen, der er fyldt med travle nisser, der laver legetøj til søde små piger og drenge, endnu mere populært. Og siden da er billedet af nisser som julemandens hjælpere blevet et af de mest ikoniske julebilleder i hele verden.

You may also like

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *