Ferie og lejligheder

En kort historie om Polen

Polen er et land beliggende i Centraleuropa. Det har en lang historie, der går helt tilbage til det 10. århundrede. I en stor del af sin historie blev Polen styret af fremmede magter, herunder Kongeriget Polen, det polsk-litauiske sameksistens og det polsk-russiske imperium. I 1795 blev Polen delt mellem Rusland, Preussen og Østrig. Det genvandt sin uafhængighed i 1918, men blev annekteret af Nazi-Tyskland i 1939. Efter Anden Verdenskrig blev Polen en kommunistisk stat. Det genvandt sit demokrati i 1989 og er nu medlem af Den Europæiske Union.

Polens historie begyndte i det 10. århundrede med oprettelsen af den polske stat af Mieszko I. Mieszko forenede flere slaviske stammer og herskede over dem som hertug af Polen. Hans søn, Boleslaw I, udvidede den polske stat og blev kronet til konge af Polen i 1025. Boleslaw fortsatte med at udvide kongeriget og befæste sin magt. Han gjorde Warszawa til hovedstad i Polen og byggede mange kirker og slotte i hele landet.

I det 13. århundrede blev Polen involveret i en borgerkrig mellem to rivaliserende dynastier: Piasterne og Schleserne. Konflikten sluttede med kong Wladyslaw Lokieteks død i 1333. Det deraf følgende magttomrum gjorde det muligt for kong Casimir III at oprette det polsk-litauiske sameksistensfællesskab i 1348. Samfundet var en føderal stat bestående af både polakker og litauere.

You may also like

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *